Zdravo Da Ste

Dragočajanka: “Overthinking” – Može li se prestati razmišljati o svojim mislima?

Pozivamo sve zainteresovane na Dragočajanku u Zdravo da ste – Resursnom centru. Ovaj put se ponovo družimo sa našom Zvjezdanom Teinović Čolić i razgovaramo o overtinkingu i odgovaramo na pitanje Može li se prestati razmišljati o svojim mislima.

Overthinking ili prevedeno sa engleskog “pretjerano razmišljanje” predstavlja veliki problem modernih generacija. Radi se o pojavi koja se opisuje kao pretjerano razmišljanje i analiziranje situacija koje su se desile ili se trebaju desiti, razmišljanje o problemima ili o drugim ljudima, a što ima za posljedicu javljanje velike zabrinutosti, straha i anksioznosti.

Strah i razmišljanje o našim postupcima su normalna pojava kod svakog od nas, međutim, problem nastaje ako procjenjujemo da previše vremena trošimo na razmišljanje koje ne vodi ničemu, te ako osjećamo da nas to onemogućava i sputava u svakodnevnom životu.

Svako od nas se susreo sa ovim problemom, te se mnogi od nas neprestano bore sa njim. Istraživanja su pokazala da se sve više mladih bori sa ovim problemom, te se procjenjuje da 73% osoba u dobi između 25-35 godina suočava sa začaranim krugom “pretjeranog razmišljanja”.

Razlozi koji se spominju kao okidač pojave “overthinkinga” jesu boravak na društvenim mrežama, manjak komunikacije sa roditeljima i vršnjacima, previše obaveza, loše tehnike suočavanja sa stresom i drugi problemi koji se vežu za generacije koje odrastaju u modernom i tehnološki naprednom svijetu.

Problem overthinkinga je rješiv. Postoje mnoge tehnike i metode da sebi olakšate i naučite se izboriti sa ovim problemom. Dođite na Dragočajanku da razgovaramo o ovom.

Vrijeme: srijeda, 02.06. u 16:00

Trajanje: 1h – 1h:30 min.

Prijaviti se možete na mejl oc@zdravodaste.org. Potrebno je da u mejlu navedete ime i prezime i godište.


Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).